Puukaasua ja sähköä Variassa 28.5.2014

Variassa 28.5.2014 puukaasuautoja, sähkömikroauto ja puukaasugrillausta

Vantaan ammattiopisto Varian Tennistien toimipisteen parkkipaikalla on keskiviikkona 28.5.2014 kello 12.30 alkaen nähtävänä puukaasuautojen, säädettävän puukaasuttimen ja sähkömikroauton esittelyä sekä puukaasulla tapahtuvaa grillausta. Esittelyssä on myös Varian kestävän kehityksen työ. Osoite Tennistie 1, 01370 Vantaa. Tervetuloa!


Puukaasuttimella makkara kuumaksi

Vantaan ammattiopisto Varian kone- ja metallialan opiskelijat ovat toteuttaneet yhteistyössä Suomen Ekoautoilijat Ry:n energianeuvoja Fredrik Ekin kanssa käynnin aikana säädettävissä olevan puukaasuttimen. Tuotekaasu on lähes tervatonta ja sopii käytettäväksi esimerkiksi auton moottorissa. Valmistetun kaasuttimen laskennallinen teho on n. 400 kW ja hyötysuhde n. 0,80. Tapahtumassa kyseisen kaasuttimen tuottamaa kaasua käytetään makkaran grillaamiseen. Suomen Ekoautoilijat Ry (www.ekoautoilijat.fi) on luvannut saapua ainakin kahden puukaasuauton voimin esittelemään mm. autoihin soveltuvaa puukaasutekniikkaa.

Pienoissähköautot käyttävät mobiilia

Vantaan ammattiopisto Varian Ojahaantien toimipisteessä opiskelijat rakentavat opintojensa aikana projektityöskentelynä pienoissähköautoja ja sähkökartingautoja. Elwis-projektissa ovat mukana tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon opiskelijat. Projektissa opiskellaan suurin osa tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon perusopinnoista. Samalla opiskelijat perehtyvät monipuolisesti myös muihin sähkötekniikan alan osa-alueisiin, kuten erilaisiin uusiutuvan energian tuotantomuotoihin ja mobiilisovelluksiin. Valmiita sähköautoja on tarkoitus liikutella uusiutuvia energianlähteitä hyödyntäen ja eri mobiilisovellusten avulla seurataan mm. auton nopeutta, akun kulutusta ja ohjausjärjestelmien toimivuutta.

Elwis-projekti on teknologiateollisuuden rahoittama opetuksen kehittämisprojekti, jonka tavoitteena on sähkötekniikan opetuksen kehittäminen toisella asteella. Projektia vetää Vantaan ammattiopisto Varia ja mukana hankkeessa ovat Espoon seudunammattiopisto Omnia ja Stadin ammattiopisto. Projektin suunnittelu alkoi syksyllä 2012 ja jatkuu ainakin vuoden 2015 loppuun. Projektin nettisivuihin voi tutustua osoitteessa www.elwis.fi.